Prometna nesreča s tujcem - Kako je z odškodnino

Ker nesreča nikoli ne počiva in ker so predvsem v poletnih mesecih, naše ceste polne tujih turistov oziroma tujih državljanov, ki v naši državi dopustujejo ali so le v tranzitu skozi Slovenijo, se nam lahko pripeti prometna nesreča z tujcem.

V primeru, da se je vam ali vašim najbližnjim v Sloveniji zgodila prometna nesreča s tujcem, ali če tudi sicer, želite biti ozaveščeni in informirani o tem, vam v članku z naslovom »Prometna nesreča s tujcem« podajamo vse potrebne informacije, napotke in koristne nasvete, kako pravilno postopati v takšnem primeru, torej vse od trenutka nastanka prometne nesreče, do uveljaljanja odškodninskega zahtevka in v končni fazi do čimhitrejšega primernega izplačila odškodnine, ki vam pripada v primeru, da se vam je v Sloveniji zgodila prometna nesreča s tujcem.

Kaj je potrebno vedeti in storiti v primeru, da se vam je zgodila prometna nesreče s tujcem?

 • Policijski zapisniki v primeru, da se vam je zgodila prometna nesreča s tujcem ni nujen, razen ob nastanku večje materialne škode, poškodbah katerega izmed udeležencev, ob sumu, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola ali narkotikov, če se ne morete dogovoriti glede krivde, če kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči.
 • Je pa pomembno da se na kraju nesreče izpolne Evropsko poročilo o prometni nesrečo, tudi v primeru, da je bila prisotna policija.
 • Fotografirajte nastalo situacijo, kraj nesreče in poškodbe na vozilih, ki so bili udeleženi v prometni nesreči s tujcem, zaželjena pa so tudi imena in naslovi prič.
 • Če se vam je v Sloveniji zgodila prometna nesreča s tujcem, torej je povzročitelj voznik vozila s tujo registrsko oznako, je posebej pomembno, da oškodovanec pravilno zapiše vse bistvene podatke o tujem vozniku in motornem vozilu (predvsem ime in priimek voznika, registrska oznaka vozila, tip in znamka vozila, ime zavarovalnice in številka zavarovalne police oziroma zelene karte), ki je udeleženo v prometni nesreči.
 • Oškodovanec mora pridobiti kopijo zelene karte, predvsem v primerih, če gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica Evropske unije oz. Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ali Švica.
 • Čimpreje ko je možno potem, ko se vam je zgodila prometna nesreča s tujcem poiščite zdravniško pomoč osebnega ali urgentnega zdravnika, četudi sami ocenite da to ni potrebno, namreč dejstvo je, da je za razvoj poškodbenih diagnoz včasih potrebno nekaj dni (nekateri simptomi se pojavijo kasneje, kot naprimer vrtoglavica, bolečine, slabši sluh, nespečnost,…), vi pa lahko zaradi poznega obiska zdravnika izgubite ptavice do odškodnine, ki vam v primeru, da se vam je zgodila prometna nesreča z tujcem pripada.
 • Oškodovanec lahko sedaj sam vloži odškodninski zahtevek pri Slovenskem zavarovalnem združenju oziroma katerikoli slovenski zavarovalnici, ki izvajajo posle zavarovanja avtomobilske odgovornosti v Sloveniji ali pa to v njegovem imenu stori pravni svetovalec oziroma odškodninsko podjetje, ki pa zaradi svojega znanja in izkušenj doseže, da se pravična odškodnina izplača v najhitrejšem možnem času in v prvi vrsti v višini zneska, ki bi ga sami težko dosegli.

Kako deluje sistem zelene karte v primeru, da se vam je zgodila prometna nesreča s tujcem?

 • Zelena karta, je pomemben dokument, s katerim se vsi udeleženci prometne nesreče identificirajo, saj vsebuje vse podatke o lastniku vozila in obveznem zavarovanju vozila, ki v primeru prometne nesreče olajša komunikacijo med udeleženci.
 • Ker je Slovenija članica Evropske unije, morajo imeti vsi vozniki motornih vozil s slovenskimi registrskimi tablicami veljavno zavarovanje avtomobilske odgovornosti za vse države članice, ki pa se v tujini najlažje dokazuje z zeleno karto.
 • Po podatkih AMZS-ja je sistem zelene karte sistem mednarodnega avtomobilskega zavarovanja (splošno znan pod imenom sistem zelene karte), je evropski sistem, ki je začel delovati leta 1953 in trenutno zajema 43 držav.
 • Sistem zelene karte omogoča lažji mednarodni promet, s tem ko ureja pravna vprašanja glede na obstoj različnih zakonov o obveznem avtomobilskem zavarovanju v državah udeleženkah in omogoča, da ima tuji obiskovalec enak pravni položaj kot odgovorni domači voznik.
 • Slovensko zavarovalno združenje kot nacionalni biro zelene karte jamči za plačilo škod, ki jih v Sloveniji povzročijo vozniki vozil s tujo registrsko tablico. Za obravnavanje tovrstnih škod, znanih kot mednarodnih škod, Slovensko zavarovalno združenje pooblašča svoje članice – zavarovalnice, ki izvajajo zavarovalne posle zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Nekatere zanimivosti in ostale koristne informacije, ko se vam zgodi nesreča s tujcem?

 • Če prometno nesrečo povzroči vlečno vozilo s prikolico, je nujno izpisati podatke o zavarovanju za vlečno vozilo oziroma odvzeti kopijo zelene karte tega vozila, saj se škoda večinoma krije iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vlečnega vozila.
 • Ker je preverjanje zelene karte na mejah težavno in zamudno, so številne države podpisale Multilateralni garancijski sporazum na podlagi katerega že registrska tablica služi kot dokaz, da je vozilo zavarovano in je tako zelena karta v the državah samo priporočljiva.
 • Slovensko zavarovalno združenje jamči za plačilo škod, ki jih v Sloveniji povzročijo motoma vozila s tujimi registrskimi tablicami, četudi vam ne uspe izpolniti Evropskega poročila oziroma pridobiti vse sicer potrebne informacije o lastniku le tega.
 • Po podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja tujci v Sloveniji povzročijo približno 2.000 prometnih nesreč na leto, največ meseca julija.

V primeru, da se vam je torej zgodila prometna nesreča s tujcem in boste vložili zahtevek za odškodnino, katera vam po zakonu pripada, vam svetujemo, da si poiščete strokovno pomoč podjetja, ki je specializirano na področju odškodnin in vam z svojimi bogatimi izkušnjami in strokovnim znanjem pod svoje okrilje vzame vaš primer, vas tekom celotnega postopka usmerja, vam svetuje, odda vlogo za odškodnino in v vašem imenu izterja najvišjo in pravično odškodnino.

Brezplačno svetovanje na brezplačni številki!

odškodnina kontakt

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.

BREZPLAČEN POSVET

Želite brezplačen posvet?Ne skrbite. Pogovorite se s pravnim strokovnjakom.

Sporočite nam vaše podatke in v kratkem vas bo poklical pravni strokovnjak, ki vam bo svetoval in pomagal pri ureditvi odškodnine.