AO plus odškodnina

AO plus odškodnina, je odškodnina, ki krije škodo za telesne poškodbe voznika, ki je sam povzročitelj nesreče in se je v nesreči poškodoval in mu tako zavarovalnica povrne pravno priznano škodo, vendar se škoda na vozilu, s katerim je povzročitelj povzročil nesrečo ne šteje (to kritje pokriva kasko zavarovanje).

AO plus odškodnina se krije iz dodatnega AO plus zavarovanja, ki pa ni obvezno, kot je obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, kjer  je krita vsa povzročena škoda, ki jo povzročitelj prometne nesreče povzroči tako udeležencem prometne nesreče kot udeleženim vozilom v njej.

Po zadnjih podatkih, skoraj 71% lastnikov avtomobilov ob registraciji sklene tudi AO plus zavarovanje, vendar je le majhen odsotek tistih, ki zavarovanje tudi koristi (zadnji popdatki kažejo, da je takšnih le 0,19% zavarovanca, kar je res majhna številka v primerjavi za 18-krat večjo pogostot izplačil škode iz naslova obveznega zavarovanja).

Kdaj vam pripada AO plus odškodnina

Kdaj vam kot krivcu za prometno nesrečo, pripada AO plus odškodnina?

 AO plus odškodnina vam pripada v primeru, da imate sklenjeno AO plus zavarovanje.

  • AO plus odškodnina vam pripada izključno za telesne poškodbe, ne pa za nastalo materialno škodo na vozilu ali naknadno nastalih nepredvidenih materialnih štroškov, kot so izpad prihodka in podobno.
  • AO plus odškodnina vam pripada v primeru, da obiščete urgentega ali osebnega zdravnika (razen, če vas je v primeru hujše poškodbe odpeljalo rešilno vozilo).
  • AO plus odškodnina vam pripada v primeru, da čimpreje ali takoj po nastanku prometne nesreče pokličete (ali to stori nekdo drug) policijo, ki bo opravila ogled nezgode in izpolnila policijski zapisnik, ter kar je najpomembnejše opravila test alkoholiziranosti, ki ne sme pokazati več kot 0,24 mg/l krvi, če želimo ovreći domnevo, da imate v krvi nedovoljeno količino alkohola, kajti do te mere vam pravice do AO plus odškodnine še pripadajo (v primeru hospitalizacije zaradi težjih poškodb, je zgornja meja za odškodnino 0,5 mg/l krvi).
  • AO plus odškodnina vam pripada, kadar je na vozilu nastala vsaj minimalna vidna materialna škoda (izjema so traktor, štirikolesnik,..).
  • AO plus odškodnina vam pripada, kadar imate postavljeno strokovno diagnozo, ki je določena in priznana po splošnih pogojih AO plus zavarovanja (določene diagnoze so namreč odvzete in vam zanje ne priznajo odškodnine kot naprimer; lažji nateg vratnih mišic, prsne in ledvene hrbtenice – obstajajo sicer izjeme, primarni in sekundarni strah, nepremoženjska škoda,…).

Vse o AO plus

 Koristni podatki, informacije in namigi v zvezi z AO plus zavarovanjem in odškodninami!

 Najpogostejši vzrok za izplačilo zavarovalnine iz naslova AO plus odškodnine so udarnine, odrgnine, ureznine, pretresi, zlomi in tudi težke poškodbe, ki vključujejo invalidnino ter smrt.

  • Podatki Slovenskega zavarovalnega združenja kažejo, da je povprečna odškodnina v primeru zavarovanja AO plus 2.986 €, največ izplačil pa je pod 1.000€.
  • V zadnjem času je večina zavarovalnic zvišala vrednost odškodnin AO plus in znižala zavarovalno premijo.
  • V primeru, da je vzrok prometne nesreče padlo drevo na vaš avto, skala, kamenje ali če utrpite poškodbe zaradi udara strele, vam načeloma ne pripada denarna pravica iz zavarovanja AO plus, saj je vsi nastali dogodki štejejo, kot višja sila, ki je je izključena za upravičenje do odškodnine.
  • V primeru, da imate sklenjeno nezgodno zavarovanje bo izplačilo vezano na dnevno odškodnino, nadomestilo za vsak bolnišnični dan, invalidnost in smrt, medtem ko v primeru AO plus zavarovanja zavarovancu pripada odškodnina tudi za telesne poškodbe, telesne bolečine in tudi duševne bolečine zaradi zmanjšanja telesnih aktivnosti ter kakovosti posameznikovega življenja).
  • Na višino AO plus odškodnine zagotovo in v prvi vrsti vpliva dejstvo ali vlagate odškodninski zahtevek sami direktno na zavarovalnico ali pa se odločite za posrednika, to je strokovno usposobljeno osebo ali podjetje, ki je na področju odškodninskega prava s svojimi izkušnjami in znanjem zagotovo mnogo boljša izbira.

 

Zato za konec ponovno svetujemo in priporočamo, vsem tistim, ki so bili udeleženi v prometni nesreči in jim pripada AO plus odškodnina, da si takoj ali čimpreje po nastalem dogodku poiščejo strokovno pomoč iz naslova odškodninskega prava, ki vas bo tekom celotnega procesa, torej vse od sklenitve pogodbe oziroma podpisa pooblastil spremljal, vam svetoval, vas bodril in v vašem imenu pridobil najvišjo možno odškodnino, ki vam ne samo pripada ampak vam bo še kako koristila.

Zanimivosti, katere je dobro poznati v primeru kritja za AO plus odškodnino?

V primeru smrti se iz ao plus zavarovanja izplača odškodnina svojcem

Velika večina ljudi se sprašuje in ne pozna kakšna je  razlika  in primerjave za AO plus odškodnina ter odškodnina pridobjeno z nezgodnim zavarovanjem.

 

 

Brezplačno svetovanje na brezplačni številki!

odškodnina kontakt

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.

BREZPLAČEN POSVET

Želite brezplačen posvet?Ne skrbite. Pogovorite se s pravnim strokovnjakom.

Sporočite nam vaše podatke in v kratkem vas bo poklical pravni strokovnjak, ki vam bo svetoval in pomagal pri ureditvi odškodnine.