AO plus odškodnina

AO plus odškodnina je odškodnina, ki krije škodo za telesne poškodbe voznika, ki je sam povzročitelj nesreče ter se je v nesreči poškodoval in mu tako zavarovalnica povrne pravno priznano škodo, vendar se škoda na vozilu, s katerim je povzročitelj povzročil nesrečo, ne šteje (to kritje pokriva kasko zavarovanje).

AO plus odškodnina se krije iz dodatnega AO plus zavarovanja, ki pa ni obvezno, kot je obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, s katerim je krita vsa povzročena škoda, ki jo povzročitelj prometne nesreče povzroči tako udeležencem prometne nesreče kot tudi udeleženim vozilom v njej.

Po zadnjih podatkih skoraj 71 % lastnikov avtomobilov ob registraciji sklene tudi AO plus zavarovanje, vendar je le majhen odstotek tistih, ki zavarovanje tudi koristi (zadnji podatki kažejo, da je takšnih le 0,19 % zavarovancev, kar je res majhna številka v primerjavi z 18-krat večjo pogostostjo izplačil škode z naslova obveznega zavarovanja).

Kdaj vam pripada AO plus odškodnina

Kdaj vam kot krivcu za prometno nesrečo pripada AO plus odškodnina?

AO plus odškodnina vam pripada v primeru, da imate sklenjeno AO plus zavarovanje.

 • AO plus odškodnina vam pripada izključno za telesne poškodbe, ne pa tudi za nastalo materialno škodo na vozilu ali naknadno nastale nepredvidene materialne stroške, kot so izpad prihodka in podobno.
 • AO plus odškodnina vam pripada v primeru, da obiščete urgentnega ali osebnega zdravnika (razen, če vas je v primeru hujše poškodbe odpeljalo reševalno vozilo).
 • AO plus odškodnina vam pripada v primeru, da čimprej ali takoj po nastanku prometne nesreče pokličete (ali to stori nekdo drug) policijo, ki bo opravila ogled nezgode in izpolnila policijski zapisnik, ter, kar je najpomembnejše, opravila test alkoholiziranosti, ki ne sme pokazati več kot 0,24 mg/l krvi, če želimo ovreči domnevo, da imate v krvi nedovoljeno količino alkohola, kajti do te mere vam pravice do AO plus odškodnine še pripadajo (v primeru hospitalizacije zaradi težjih poškodb je zgornja meja za odškodnino 0,5 mg/l krvi).
 • AO plus odškodnina vam pripada, kadar je na vozilu nastala vsaj minimalna vidna materialna škoda (izjema so traktor, štirikolesnik ipd.).
 • AO plus odškodnina vam pripada, kadar imate postavljeno strokovno diagnozo, ki je določena in priznana po splošnih pogojih AO plus zavarovanja (določene diagnoze so namreč izvzete in vam zanje ne priznajo odškodnine, npr. primarni in sekundarni strah, nepremoženjska škoda, lažji nateg vratnih mišic ter prsne in ledvene hrbtenice, za kar sicer obstajajo izjeme …).

Vse o AO plus odškodnini

Koristni podatki, informacije in namigi v zvezi z AO plus zavarovanjem in odškodninami

Najpogostejši vzrok za izplačilo zavarovalnine z naslova AO plus odškodnine so udarnine, odrgnine, ureznine, pretresi, zlomi ter tudi težke poškodbe, ki vključujejo invalidnino in smrt.

 • Podatki Slovenskega zavarovalnega združenja kažejo, da je povprečna odškodnina v primeru zavarovanja AO plus 2.986 €, največ izplačil pa je pod 1.000 €.
 • V zadnjem času je večina zavarovalnic zvišala vrednost odškodnin AO plus in znižala zavarovalno premijo.
 • V primeru, da je vzrok prometne nesreče drevo, skala ali kamenje, ki je padlo na vaš avto, ali če utrpite poškodbe zaradi udara strele, vam načeloma ne pripada denarna pravica iz zavarovanja AO plus, saj vsi nastali dogodki štejejo kot višja sila, ki je izključena za upravičenje do odškodnine.
 • V primeru, da imate sklenjeno nezgodno zavarovanje, bo izplačilo vezano na dnevno odškodnino, nadomestilo za vsak bolnišnični dan, invalidnost in smrt, medtem ko v primeru AO plus zavarovanja zavarovancu pripada odškodnina tudi za telesne poškodbe, telesne bolečine in tudi duševne bolečine zaradi zmanjšanja telesnih aktivnosti ter kakovosti posameznikovega življenja.
 • Na višino AO plus odškodnine zagotovo in v prvi vrsti vpliva dejstvo, ali vlagate odškodninski zahtevek sami direktno na zavarovalnico ali pa se odločite za posrednika, to je strokovno usposobljeno osebo ali podjetje, ki je na področju odškodninskega prava s svojimi izkušnjami in znanjem zagotovo mnogo boljša izbira.

 

Zato za konec vsem tistim, ki so bili udeleženi v prometni nesreči in jim pripada AO plus odškodnina, ponovno svetujemo in priporočamo, da si takoj ali čimprej po nastalem dogodku poiščejo strokovno pomoč z naslova odškodninskega prava. Svetovalec vas bo tekom celotnega procesa, torej vse od sklenitve pogodbe oziroma podpisa pooblastil spremljal, vam svetoval, vas bodril in v vašem imenu pridobil najvišjo možno odškodnino, ki vam ne samo pripada, ampak vam bo še kako koristila.

Zanimivosti, ki jih je dobro poznati v primeru kritja za AO plus odškodnino

V primeru smrti se iz AO plus zavarovanja izplača odškodnina svojcem.

Velika večina ljudi se sprašuje in ne pozna razlike med AO plus odškodnino ter odškodnino, pridobljeno z nezgodnim zavarovanjem.

 

Brezplačno svetovanje na brezplačni številki!

odškodnina kontakt

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.

  BREZPLAČEN POSVET

  Pokličite zdaj