Odškodnina za pretres možganov

Odškodnina za pretres možganov – preberite vse, kar morate vedeti o tem, kdaj vam pripada odškodnina za pretres možganov in v kakšnem znesku.

Pretres možganov je ena izmed najpogostejših posledic prometne nesreče in sovpada s poškodbo vratu. Oškodovanec lahko zaradi pretresa možganov prejme relativno visoko odškodnino za pretres možganov. Do pretresa navadno pride ob udarcu v glavo ali ob agresivnem sunku glave.

Kaj je pomembno vedeti pri odškodnini za pretres možganov

Dobro je vedeti, da oškodovanec v primeru pretresa možganov ne pade vedno v nezavest. Pretres možganov lahko prepozna že v primeru paralize čutil ali krvavitve. V kolikor govorimo o blagem pretresu možganov, oškodovanec takoj po nesreči čuti zmedenost in nesposobnost jasnega razmišljanja. Ni torej nujno, da v prometni nesreči pride do nezavesti. Pretres možganov lahko prepozna tudi, če se pojavi izguba spomina.

Odškodnina tudi za blag pretres možganov

Odškodnino za pretres možganov lahko oškodovanec prejme ne glede na to, ali govorimo o blagi ali hujši obliki pretresa. Če oškodovanec doživi hujšo obliko, obstaja verjetnost trajnih posledic. Glavni simptomi hudega pretresa možganov so nezavednost, ki traja dalj časa, izguba spomina, težave pri razmišljanju in težave pri premikanju telesa.

Pretres možganov je travmatska poškodba možganov

Pretres možganov je opredeljen kot travmatska poškodba možganov, ki jo povzroči udarec v glavo ali sunek telesa, zaradi katerega se glava hitro premakne naprej in nazaj. Doživimo ga lahko tako v prometni nesreči (ob trku) kot tudi med delom. Gre za blago poškodbo možganov, saj slednja ni smrtno nevarna. Kljub temu, da se pretres možganov nikoli ne konča s smrtnim izidom, so lahko posledice pretresa trajne in hude.

Oškodovancem vedno svetujemo, da po prometni nesreči ali poškodbi pri delu opravijo slikanje glave, saj se lahko določeni simptomi pretresa možganov pojavijo šele v nekaj tednih od nesreče. Tudi samo okrevanje poškodovanca poteka različno. Starejši ljudje lahko pričakujejo daljše zdravljenje, medtem ko se lahko mlade in zdrave osebe pozdravijo že v nekaj dneh od nesreče.

Kako visoka je odškodnina za pretres možganov?

Višina odškodnine za pretres možganov se določa na podlagi stopnje samega pretresa. Tako lahko oškodovanec za blag pretres možganov prejme že do 1.000 evrov odškodnine.

V kolikor doživi zmeren pretres možganov, lahko pričakuje odškodnino za pretres možganov v znesku do 5.000 evrov.

Če govorimo o hudem pretresu, je odškodnina za pretres možganov ovrednotena tudi na 100.000 evrov.

Za oškodovanca je ključno, da takoj po nesreči obišče zdravnika, saj bo ta na podlagi preiskav ugotovil, za kakšno vrsto pretresa možganov gre. Njegova potrdila in izvidi bodo kasneje služili kot pomemben dokaz za dosego visoke odškodnine za pretres možganov.

Visoka odškodnina Planinšec oškodovancem svetuje, da nikoli ne podcenjujejo poškodb glave. V kolikor so med prometno nesrečo ali poškodbo pri delu čutili kakršen koli udarec v glavo (tudi če je udarec le blag), naj obiščejo zdravnika in opravijo vse potrebne preiskave.

Pomembno je, da oškodovanec za visoko odškodnino za pretres možganov pravilno in hitro odreagira že takoj po nesreči. Svetujemo mu, da poišče strokovno pomoč odškodninskega pravnika, saj mu bo ta najbolje in najhitreje odgovoril na vsa morebitna vprašanja v zvezi s postopkom pridobitve odškodnine za pretres možganov in mu pomagal doseči kar se da visok znesek. Pri vložitvi odškodninskega zahtevka za odškodnino za pretres možganov je ključno dodati vse dokaze, ki pričajo o nesreči in njenih posledicah. Če oškodovanec teh ne more zbrati sam, mu pri tem pomaga odškodninski strokovnjak.

Pokličite zdaj