odškodnina za zlomljeno rebro

Odškodnina za zlomljeno rebro – preberite vse, kar morate vedeti o tem, kdaj vam pripada odškodnina za zlom rebra in v kakšnem znesku.

Zlom rebra je ena izmed najpogostejših posledic prometne nesreče in je kot taka obravnavana kot srednje huda poškodba v prometni nesreči. V kolikor ste v prometni nesreči utrpeli zlom rebra, vam seveda pripada odškodnina za zlomljeno rebro. Zlom rebra je velikokrat opredeljen kot večkratni zlom, odškodnino za zlomljeno rebro pa lahko prejmete z naslova nezmožnosti opravljanja svojega dela in posledične izgube dohodka.

Kdaj vam pripada visoka odškodnina za zlom rebra?

Oškodovanec lahko prejme visoko odškodnino, v kolikor je zaradi dolgotrajnega zdravljenja zloma rebra njegovo poklicno ali osebno življenje ovirano. Dobro je vedeti, da lahko oškodovanec že zaradi varnostnega pasu med prometno nesrečo doživi zlom rebra. Posledično mu svetujemo, da po prometni nesreči kar se da hitro obišče osebnega zdravnika ali urgentno službo (če je to potrebno), saj zdravniška dokumentacija in izvidi služijo kot eden izmed najboljših dokazov za kasnejše pridobivanje odškodnine za zlomljeno rebro.

Pri zlomu rebra vam morda pripada tudi odškodnina za padec pljuč

Poleg zlomljenega rebra lahko oškodovanec istočasno utrpi tudi padec pljuč. Da bi si v tem primeru znal ustrezno pomagati, je ključno, da prepozna prve simptome tovrstne posledice prometne nesreče. Glavni simptomi padca pljuč so navadno kratka sapa in bolečina v prsnem košu.

Če oškodovanec opazi katerega izmed teh simptomov, je nujno, da takoj obišče zdravnika, saj obstaja velika verjetnost, da se mu je med prometno nesrečo eno izmed pljučnih kril sesedlo. Če je padec pljuč ena izmed posledic prometne nesreče, obstaja možnost, da bo oškodovanec moral na operacijo, zaradi česar lahko prejme odškodnino.

Pogoj za pridobitev odškodnine

Odškodnino za zlomljeno rebro lahko oškodovanec prejme na podlagi ustrezne rentgenske slike. Pomembno je, da prepozna prve simptome zlomljenega rebra in takoj poišče zdravniško pomoč. Prvi simptomi so bolečine ob globokem vdihu, zvijanju ali prepogibanju telesa, omotica ali zasoplost. Ti simptomi se lahko pojavijo takoj po prometni nesreči ali nekaj dni po tem, zato je ključno, da oškodovanec spremlja svoje zdravstveno stanje po prometni nesreči in je pozoren na vse spremembe.

Višina odškodnine za zlomljeno rebro

Višina odškodnine za zlomljeno rebro je odvisna od več dejavnikov. Najpomembnejša dejavnika sta vrsta in stopnja poškodbe ter ravnanje oškodovanca takoj po prometni nesreči. Poškodbe reber so razdeljene v tri glavne skupine, v katero izmed skupin spadate, pa določi rentgenska slika, ki jo opravi zdravnik.

Prva skupina je zlom rebra, do katerega lahko pride zaradi močnega pritiska ob naletu vozila.

V drugo skupino sodijo poškodbe mehkih tkiv v rebrih, v tretjo pa poškodbe prsnega koša.

Poškodbe prsnega koša so tiste, na podlagi katerih bo oškodovanec prejel najvišji znesek odškodnine za zlomljeno rebro, saj so tudi najhujše. To pa zato, ker tedaj govorimo o večkratnem zlomu reber oziroma zlomu na dveh ali več mestih hkrati.

Posvetujte se s strokovnjaki

Oškodovancem vedno svetujemo, da takoj po prometni nesreči (oziroma takrat, ko so za to sposobni) pokličejo odškodninskega strokovnjaka. Le tako lahko prejmejo maksimalno visok znesek odškodnine za zlomljeno rebro. Visoka odškodnina Planinšec bo svojim strankam svetovala, kako postopati in kateri so potrebni koraki za prejem visoke odškodnine za zlomljeno rebro. Poleg tega jim bo pomagala pri zbiranju ustreznih dokazov oziroma bo dokaze zbrala v imenu oškodovanca tedaj, ko ta za to (zaradi zdravljenja) ne bo sposoben.

Pokličite zdaj