višina odškodnine

Pravijo, da nesreča nikoli ne počiva in po vsej verjetnosti se je nesreča kdaj zgodila tudi vam ali vašim najbljižnjim. Seveda, je naša odgovornost, da naredimo vse kar je v naši moči da preprečimo vzroke za nastanek nesreče, a včasih so okoliščine  za nesrečo izven našega vpliva in je zanj lahko odgovorna druga ali celo tretja oseba, včasih tudi višja, neznana sila. Najpogosteje se nam nesreče  lahko zgodijo na cesti, kot prometna nesreča, na delavnem mestu, kot delavna nesreča, na javni površini ali zasebni površini (primer; zvin gležnja zaradi poškodovanega pločnika, zdrs na mokrih tleh v nakupovalnem središču in drugo) ali kjerkoli drugje.

Ne glede na to, kje je prišlo do nesreče, kakšni so bili vzroki in kdo je zanjo odgovoren, je izjemno pomemben podatek, da v primeru, da ste se v nesreči poškodovali in so osnovni pogoji izpolnjeni, vam po zakonu pripada oškodnina in ste zanjo vsekakor upravičeni.

Obligacijski zakonik v 179.členu na splošno določa, da je oškodovanec upravičen do pravične denarne odškodnine, vendar je višina odškodnine odvisna od mnogih dejavnikov in okoliščin.

Višina odškodnine je pogosto tema, ki zanima večino oškodovancev, ko se odločajo za odškodninski zahtevek, zato vam bomo v naslednjem članku z naslovom »Višina odškodnine« podali vse potrebne, pomembne in koristne informacije in vam tako odgovorili na vse vaše nejasnosti in vprašanja povezane z odškodninskim zahtevkom oziroma višino odškodnine.

Višina odškodnine se zelo razlikuje tako od primera do primera, kot tudi znotraj podobnih poškodb/primerov in je po večini odvisna od naslednjih dejavnikov;

·         Kako je prišlo do poškodbe (morebitna soudeležba),

·         vrste poškodbe,

·         intenziteta poškodbe,

·         intenzitete in tajanja bolečin (fizičnih, duševnih,…),

·         prisotnost postravmatskega stresa in strahu,

·         spola oškodovanca,

·         starosti oškodovanca,

·         zdravstvenega stanja oškodovanca pred poškodbo,

·         trajanja rehabilitacij,

·         števila in obsega  potrebnih pregedov, posegov, operacij,

·         nevšečnosti, ki so nastopile kot posledica poškodb,

·         delavnega mesta, ki ga je oškodovanec opravljal pred nezgodo,

·         zmanjšane, oziroma oduzete življenjske aktivnosti zaradi poškodb,

·         morebitna okrnitve ugleda in časti,

·         bodočega zmanjšanega dobička,

·         prisotnost invalidnosti, skaženosti,

·         ali vlagate odškodninski zahtevek samostojno ali vam pri tem pomaga odškodninski posrednik/odvetnik,

·         kako hitro po nezgodi vlagate odškodninski zahtevek,

·         itd.

 Kategorije poškodb ki vplivajo na višino odškodnine

Po analizi sodne prakse poznamo več vrst poškodb, ki močno vplivajo na višino odškodnine in sicer;

 • zelo lahke poškodbe; odrgnine, udarnine, lažje opekline, lahki izvini,..
 • lahke poškodbe; lažje rane,lažji zvini, lažji zlomi, lažji pretresi možganov,..
 • srednje hude poškodbe; srednje težki zlomi, izpahi, nategi vezi,pretresi možganov z nekoliko daljšo nezavestjo,lažje natrgane mišice in živci
 • hude poškodbe;težki zlomi, komplicirane operacije po poškodbah, odtsranitev določenih notranjih organov (recimo ledvice), težje natrgane mišice in živci,
 • zelo hude poškodbe;poškodbe, kjer so potrebne večkratne operacije in tiste s težkimi in trajnimi posledicami
 • izredno hude poškodbe; zlom hrbtenice,dvojne amputacije, izguba obeh očes,..
 • težka invalidnost bližnjega
 • smrt bližnjega.

 Ostale možnosti odškodnin

Poleg nekaterih zgoraj omenjenih najpogostejših poškodb so element višine odškodnine tudi ostala tako imenovana nematerialna škoda v obliki prisotnost bolečin, tako na fizični kot duševni ravni, prisotnost strahu, novo nastale zmanjšane aktivnosti in ovire, razne nevšečnosti, kot so recimo pojavljanje migren, nespečnosti, nočnih mor, slabšega ravnotežja,morebitna prisotnost skaženosti, okrnjenega ugleda, ter vsa nastala materialna škoda, kot so vsi stroški povezani z zdravljenjem, nakupi zdravil in medicinskih pripomočkov, stroški prevoza, stroški dodatne pomoči (pri delu, študiju, varstvu otrok), izguba zaslužka, poškodba ali uničenje osebnih stvari in opreme (naprimer med avtomobilsko nesrečo) in drugo. Višina odškododnine je torej odvisna od veliko dejavnikov  in okoliščin povezanih z nesrečo.

Višine odškodnin

Kakšna je lahko višina odškodnine, oziroma konkretni zneski, ki vam za določeno poškodbo lahko pripadajo vam za lažjo predstavo  ponazarjamo v spodnji tabeli;

Primer poškodbe

Višina odškodnine


Zgolj obisk pri zdravniku ali urgentnega centra    

 Do 1.500 €


 Zelo lahke poškodbe

Od 900 € in 10.500 €


 Lahke poškodbe

Od 950 € do 25.000 €


 Srednje hude poškodbe

Od 1.900 € do 25.000 €


Hude poškodbe

 Od 5.300 € do 147.000 €


Zelo hude poškodbe

Od 18.000 € do 205.000 €


 Izredne hude poškodbe

Od 76.000 € do 430.000 €

 Smrt bližnjega-duševne bolečine

 Od 1.800 € do 36.000 €

 Težka invalidnost bližnjega-duševne bolečine

 Od 5.300 € do 39.000 €

 

 Presenetljiv je podatek, da vam za vsak dan ležanja v bolnišnici, lahko pripada tudi do 1.000,00 € odškodnine! V primeru izredno hudih telesnih poškodb, kot so paraplegija in tetraplegija se lahko višina odškodnine povzpe tudi do 1.000.000,00 € !

 Od česa je še odvisna višina odškodnine

 Višina odškodnine je med drugim močno odvisna tudi od vas samih, predvsem v smislu, da si takoj ko je to možno, poiščete ustrezno pravno in strokovno pomoč. Pravno svetovanje je v začetni fazi za vas popolnoma brezplačno. Tudi sicer, tekom celotnega postopka, nimate nikakršnih vstopnih ali vmesnih stroškov in se vaša provizija poplača na koncu, ob izplačilu vaše odškodnine.

Ali se splača najeti strokovnjake za odškodnine

Naša nagrada v obliki v naprej dogovorjene in sporazumno določene provizije, je tudi naša stimulacija, ki nam nalaga, da v vašem imenu izterjamo najvišjo možno odškodnino (višja kot je vaša odškodnina, višja je naša nagrada), zato vam zagotavljamo, da je Visoka odškodnina Planinšec za vas najboljša možna izbira, saj vam poleg prijaznosti, dostopnosti, strokovnosti, prepoznavnosti, transparentnosti in naše stalne dosegljivosti na brezplačnem telefonu (za vsa  morebitna vprašanja, nejasnosti, spremljanja celotnega procesa) resnično naredimo vse kar je v naši moči, da je višina odškodnine, ki vam pripada pravična.

Kaj je pomembno pri višini odškodnine

Ključnega pomena  je, da se torej čimprej obrnete na nas in z odločitvijo ne odlašate, saj ima reakcijski čas izjemno velik vpliv na končni rezultat in to je, da v čim-hitrejšem možnem času dosežete čim-višjo odškodnino. Veliko je okoliščin in faktorjev, od katerih je odvisna višina odškodnine, mnoge od teh ne poznate, niti se jih ne zavedate, kar je razumljivo, je pa z vaše strani  odgovorno in smiselno, da se obrnete na nekoga, ki pozna odgovore in pravo rešitev za vas.

Višina odškodnine, ki jo bomo dosegli za vaš primer, je lahko zelo visoka tudi zato, ker;

 • Smo priznani, visoko usposobljeni in izjemno izkušeni pravniki za odškodnino v Sloveniji,
 • ljudem znamo prisluhniti, jih razumeti in jim pomagati,
 • vsak odškodninski zahtevek specificiramo in ovrednotimo na podlagi podobnih dosojenih in izplačanih primerov,
 • se na ponudbe, sklepe ali sodbe zavarovalnic vedno vsaj enkrat pritožimo,
 • se ravnamo po posebnem digitalnem programu sodne prakse PisRS, kjer za vsak posamezen primer pregledujemo denarno ovrednoteno odškodninsko prakso višjih sodišč.

 

Ko se odločite za odškodninski zahtevek, prepustite vse formalnosti strokovnjakom in dovolite, da se doseže višina odškodnine, ki bo za vas pravična in si jo zaslužite. Visoka odškodnina Planinšec, je zato za vas zagotovo najboljša garancija!

Brezplačno svetovanje na brezplačni številki!

odškodnina kontakt

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.

BREZPLAČEN POSVET

Želite brezplačen posvet?Ne skrbite. Pogovorite se s pravnim strokovnjakom.

Sporočite nam vaše podatke in v kratkem vas bo poklical pravni strokovnjak, ki vam bo svetoval in pomagal pri ureditvi odškodnine.