višina odškodnine

Pravijo, da nesreča nikoli ne počiva in po vsej verjetnosti se je nesreča kdaj zgodila tudi vam ali vašim najbližjim. Seveda je naša odgovornost, da naredimo vse, kar je v naši moči, da preprečimo vzroke za nastanek nesreče, a včasih so okoliščine za nesrečo izven našega vpliva in je zanjo lahko odgovorna druga ali celo tretja oseba, včasih tudi višja, neznana sila. Najpogosteje se nam lahko nesreče zgodijo na cesti (npr. prometna nesreča), na delovnem mestu (delovna nesreča), na javni ali zasebni površini (primer: zvin gležnja zaradi poškodovanega pločnika, zdrs na mokrih tleh v nakupovalnem središču in drugo) ali kjerkoli drugje.

Ne glede na to, kje je prišlo do nesreče, kakšni so bili vzroki in kdo je zanjo odgovoren, je izjemno pomemben podatek, da vam v primeru, da ste se v nesreči poškodovali in so izpolnjeni osnovni pogoji, po zakonu pripada odškodnina in ste do nje vsekakor upravičeni.

Obligacijski zakonik v 179. členu na splošno določa, da je oškodovanec upravičen do pravične denarne odškodnine, vendar je višina odškodnine odvisna od mnogih dejavnikov in okoliščin.

Višina odškodnine je pogosto tema, ki zanima večino oškodovancev, ko se odločajo za odškodninski zahtevek, zato vam bomo v naslednjem članku z naslovom »Višina odškodnine« podali vse potrebne, pomembne in koristne informacije ter vam tako odgovorili na vse nejasnosti in vprašanja, povezana z odškodninskim zahtevkom oziroma višino odškodnine.

Višina odškodnine se zelo razlikuje tako od primera do primera kot tudi znotraj podobnih poškodb/primerov in je po večini odvisna od naslednjih dejavnikov:

·         načina poškodbe (morebitna soudeležba),

·         vrste poškodbe,

·         intenzitete poškodbe,

·         intenzitete in tajanja bolečin (fizičnih, duševnih …),

·         prisotnosti posttravmatskega stresa in strahu,

·         spola oškodovanca,

·         starosti oškodovanca,

·         zdravstvenega stanja oškodovanca pred poškodbo,

·         trajanja rehabilitacij,

·         števila in obsega potrebnih pregledov, posegov in operacij,

·         nevšečnosti, ki so nastopile kot posledica poškodb,

·         delovnega mesta, ki ga je oškodovanec opravljal pred nezgodo,

·         zmanjšane oziroma odvzete življenjske aktivnosti zaradi poškodb,

·         morebitne okrnitve ugleda in časti,

·         bodočega zmanjšanega dobička,

·         prisotnosti invalidnosti, skaženosti,

·         dejstva, ali odškodninski zahtevek vlagate samostojno ali vam pri tem pomaga odškodninski posrednik/odvetnik,

·         kako hitro po nezgodi vlagate odškodninski zahtevek

·         itd.

 Kategorije poškodb, ki vplivajo na višino odškodnine

Po analizi sodne prakse poznamo več vrst poškodb, ki močno vplivajo na višino odškodnine, in sicer:

 • zelo lahke poškodbe: odrgnine, udarnine, lažje opekline, lahki izvini itd.,
 • lahke poškodbe: lažje rane, lažji zvini, lažji zlomi, lažji pretresi možganov itd.,
 • srednje hude poškodbe: srednje težki zlomi, izpahi, nategi vezi, pretresi možganov z nekoliko daljšo nezavestjo, lažje natrgane mišice in živci,
 • hude poškodbe: težki zlomi, komplicirane operacije po poškodbah, odstranitev določenih notranjih organov (recimo ledvice), težje natrgane mišice in živci,
 • zelo hude poškodbe: poškodbe, pri katerih so potrebne večkratne operacije in tiste s težkimi in trajnimi posledicami,
 • izredno hude poškodbe: zlom hrbtenice, dvojne amputacije, izguba obeh očes ipd.,
 • težka invalidnost bližnjega,
 • smrt bližnjega.

 Ostale možnosti odškodnin

Poleg nekaterih zgoraj omenjenih najpogostejših poškodb kot element višine odškodnine šteje tudi ostala tako imenovana nematerialna škoda v obliki prisotnosti bolečin tako na fizični kot tudi na duševni ravni, prisotnost strahu, novonastale zmanjšane aktivnosti in ovire, razne nevšečnosti, kot so recimo pojavljanje migren, nespečnosti, nočnih mor, slabšega ravnotežja, morebitna prisotnost skaženosti, okrnjenega ugleda ter vsa nastala materialna škoda, kot so vsi stroški, povezani z zdravljenjem, nakupi zdravil in medicinskih pripomočkov, stroški prevoza, stroški dodatne pomoči (pri delu, študiju, varstvu otrok), izguba zaslužka, poškodba ali uničenje osebnih stvari in opreme (na primer med avtomobilsko nesrečo) in drugo. Višina odškodnine je torej odvisna od različnih dejavnikov in okoliščin, povezanih z nesrečo.

Višine odškodnin

Kakšna je lahko višina odškodnine oziroma kakšni so konkretni zneski, ki vam lahko pripadajo za določeno poškodbo, vam za lažjo predstavo ponazarjamo v spodnji tabeli:

Primer poškodbe

Višina odškodnine


Zgolj obisk zdravnika ali urgentnega centra    

 Do 1.500 €


 Zelo lahke poškodbe

Od 900 € do 10.500 €


 Lahke poškodbe

Od 950 € do 25.000 €


 Srednje hude poškodbe

Od 1.900 € do 25.000 €


Hude poškodbe

 Od 5.300 € do 147.000 €


Zelo hude poškodbe

Od 18.000 € do 205.000 €


 Izredno hude poškodbe

Od 76.000 € do 430.000 €

 Smrt bližnjega, duševne bolečine

 Od 1.800 € do 36.000 €

 Težka invalidnost bližnjega, duševne bolečine

 Od 5.300 € do 39.000 €

 

Presenetljiv je podatek, da vam lahko za vsak dan ležanja v bolnišnici pripada tudi do 1.000,00 € odškodnine! V primeru izredno hudih telesnih poškodb, kot sta paraplegija in tetraplegija, se lahko višina odškodnine povzpne tudi do 1.000.000,00 €!

 Od česa je še odvisna višina odškodnine

Višina odškodnine je med drugim močno odvisna tudi od vas samih, predvsem v smislu, da si takoj, ko je to možno, poiščete ustrezno pravno in strokovno pomoč. Pravno svetovanje je v začetni fazi za vas popolnoma brezplačno. Tudi sicer tekom celotnega postopka nimate nikakršnih vstopnih ali vmesnih stroškov in se vaša provizija poplača na koncu, ob izplačilu vaše odškodnine.

Ali se splača najeti strokovnjake za odškodnine

Naša nagrada v obliki vnaprej dogovorjene in sporazumno določene provizije je tudi naša stimulacija, ki nam nalaga, da v vašem imenu izterjamo najvišjo možno odškodnino (višja, kot je vaša odškodnina, višja je naša nagrada), zato vam zagotavljamo, da je Visoka odškodnina Planinšec za vas najboljša možna izbira, saj poleg prijaznosti, dostopnosti, strokovnosti, prepoznavnosti, transparentnosti in naše stalne dosegljivosti na brezplačnem telefonu (za vsa morebitna vprašanja, nejasnosti, spremljanje celotnega procesa) resnično naredimo vse, kar je v naši moči, da je višina odškodnine, ki vam pripada, pravična.

Kaj je pomembno pri višini odškodnine

Ključnega pomena je, da se torej čimprej obrnete na nas in z odločitvijo ne odlašate, saj ima reakcijski čas izjemno velik vpliv na končni rezultat oz. čim višjo odškodnino v čim hitrejšem možnem času. Veliko je okoliščin in faktorjev, od katerih je odvisna višina odškodnine, mnogih od teh pa niti ne poznate oz. se jih ne zavedate, kar je razumljivo, je pa z vaše strani odgovorno in smiselno, da se obrnete na nekoga, ki pozna odgovore in ima pravo rešitev za vas.

Višina odškodnine, ki jo bomo dosegli za vaš primer, je lahko zelo visoka tudi zato, ker:

 • smo priznani, visoko usposobljeni in izjemno izkušeni pravniki za odškodnino v Sloveniji,
 • ljudem znamo prisluhniti, jih razumeti in jim pomagati,
 • vsak odškodninski zahtevek specificiramo in ovrednotimo na podlagi podobnih dosojenih in izplačanih primerov,
 • se na ponudbe, sklepe ali sodbe zavarovalnic vedno vsaj enkrat pritožimo,
 • se ravnamo po posebnem digitalnem programu sodne prakse PisRS, s pomočjo katerega za vsak posamezni primer pregledujemo denarno ovrednoteno odškodninsko prakso višjih sodišč.

 

Ko se odločite za odškodninski zahtevek, prepustite vse formalnosti strokovnjakom in dovolite, da se doseže višina odškodnine, ki bo za vas pravična in si jo zaslužite. Visoka odškodnina Planinšec je zato za vas zagotovo najboljša garancija!

Pogosta vprašanja

Kaj je odškodnina?

Odškodnina za poškodbe je zakonsko določena in pripada vsakomur, ne glede na to, kdo je povzročitelj nesreče, kje se je ta pripetila in kakšen je obseg nastale škode. Vendar je kljub temu treba vedeti, da določene omejitve in pravila veljajo, dobro pa jih je tudi poznati.

Kakšni so najvišji zneski odškodnin?

Zneski odškodnin za zelo hude in izredno hude poškodbe (večkratni zlomi, raztrganine, hude opekline, amputacije …) znašajo tudi do 430 000 €. Zneski odškodnin za hude poškodbe (zakomplicirani zlomi, raztrgane mišice, težje opekline, poškodbe živcev …) znašajo od 40.000 € do 205.000 €.

Kakšen je znesek odškodnine za lahke telesne poškodbe?

Zneeski odškodnin za zelo lahke poškodbe (udarnine, manjše praske, lažji zvini …) znašajo od 1.000 € do 4.500 €. Zneski odškodnin za lahke poškodbe (zvini, večje udarnine, lažji pretres možganov …) znašajo od 950 € do 5.000 €

Kakšen je znesek odškodnine za težje telesne poškodbe?

Zneski odškodnin za hude poškodbe (zakomplicirani zlomi, raztrgane mišice, težje opekline, poškodbe živcev …) znašajo od 40.000 € do 205.000 €. Odškodnine za zelo hude in izredno hude poškodbe (večkratni zlomi, raztrganine, hude opekline, amputacije …) znašajo od 40.000 € do 430.000 €.

Brezplačno svetovanje na brezplačni številki!

odškodnina kontakt

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.

  BREZPLAČEN POSVET

  Pokličite zdaj