odvetnik-za-odškodnine

Ste imeli pred kratkim prometno nesrečo, nesrečo pri delu ali kakšno hujšo poškodbo, na podlagi katere so nastali stroški, ki so močno »udarili« po vašem žepu?

Zgoraj našteti dogodki se lahko pripetijo vsakomur izmed nas. Pomembno je da vemo, da lahko zanje dobimo ustrezno denarno nadomestilo. Temu z drugo besedo rečemo odškodnina. Ja, prav ste slišali. Odškodnina je vaša pravica in do nje ste vedno upravičeni tedaj, ko do poškodbe ni prišlo zaradi vaše malomarnosti.

Pri dosegu ustrezne in visoke odškodnine je ključni dejavnik izbira dobrega odvetnika za odškodnine. Slednji korak je izredno pomemben iz številnih razlogov. Najpomembnejši je gotovo ta, da zna dober odvetnik pravilno postopati in voditi celoten proces pridobitve odškodnine, hkrati pa vam zagotovi najvišjo in pošteno odškodnino za vaš dogodek. Za proces pridobitve odškodnine ni nujno, da imate odvetnika, a vendar je strokovnjak na področju odškodninskega prava zaželen, saj bo slednji na podlagi izkušenj videl potrebne malenkosti, ki so lahko ključne za visok znesek odškodnine.

Kako izbrati pravega odvetnika za odškodnine?

Odvetnik za odškodnine naj bo izbran na podlagi referenc, priporočil prijateljev ali znancev, na podlagi cene in na podlagi njegovih specifikacij. To so glavna vodila, po katerih se je priporočljivo ravnati.

Reference

Kot že omenjeno, se je pred izbiro odvetnika za odškodnine pametno posvetovati znotraj svojega kroga znancev in prijateljev. Ljudje, ki jim zaupamo so navadno najboljša referenca in hkrati najboljši način oglaševanja. Dobrega odvetnika žal ne moremo najti v časopisu ali v oglaševalskih vsebinah na socialnih omrežjih. Odvetniki (tudi najbolj uspešni) namreč po zakonu ne smejo oglaševati svojih uspešno rešenih primerov. Iz tega razloga je izredno težko prepoznati dobrega odvetnika drugače kot skozi priporočila prijateljev. Odvetniki med seboj (znotraj pravnih krogov) dobro vedo, kakšna je lestvica najboljših, ampak se o tej žal javno ne sme govoriti. Odvetniki med seboj (zaradi kodeksa) ne smejo govoriti o slabše kvalificiranih kolegih, saj bi s takšnim etiketiranjem kršili dobro odvetniško prakso.

Cena

Pomemben dejavnik pri izbiri dobrega odškodninskega odvetnika je tudi cena. Cena odraža odvetnikovo odgovornost in njegove sposobnosti. Odškodninski odvetnik, ki se zaveza svoje vrednosti namreč za svoje storitve in znanje postavi tudi ustrezno ceno. Čas, ki ga vloži v vaš postopek je izredno pomemben, količina slednjega pa za vas pomeni, da se je resnično posvetil vašemu primeru. Kljub ceni odškodninskega odvetnika, pa vam končna višina odškodnine povrne vse nastale stroške in odtehta samo ceno odvetnika. Pri izbiri dobrega odškodninskega odvetnika je tako dobro vedeti, da imajo najbolj uveljavljeni odvetniki največ izkušenj, znanja in povpraševanja kar pomeni, da rešujejo najbolj zahtevne primere izredno uspešno.

Uspešnost

Cena odškodninskega odvetnika je tesno povezana z njegovo uspešnostjo pri delu. Pri izbiri odvetnika se je z njim pametno vnaprej dogovoriti za ceno, odvetnik pa se zaveda, da bo v primeru slabše opravljenega dela dobil manjše plačilo, kar predstavlja pomembno stimulacijo za njegovo uspešnost. Polovičen uspeh pri dosegu ustrezno visoke odškodnine torej pomeni tudi polovičen zaslužek. Takšen način plačila odvetnika motivira za učinkovito delo veliko bolj, kot vnaprej določena odvetniška tarifa.

Zaupanje

Pravi odvetnik za odškodnine želi s svojo stranko zgraditi dolgoročno sodelovanje in dober odnos, ki temelji na zaupanju. Odvetnik za odškodnine mora tako s stranko že na samem začetku postaviti dobre temelje sodelovanja, ji podati prave smernice in se natančno dogovoriti o vseh korakih, potrebnih za dosego visoke odškodnine. Stranka se mora zavedati, da dober odškodninski odvetnik na igra na karto čustev, ampak ji že vnaprej jasno pove, kje vidi možnosti za uspeh ali neuspeh. V kolikor vidi možnosti neuspeha, je ne sme zavajati, ampak ji mora ponuditi konkretno rešitev in podati prave smernice.

Ostali dejavniki

V primeru pridobitve odškodnine so vaše možnosti za uspeh več kot polovične, saj vam odškodnina v primeru škodnega dogodka pripada po zakonu. A vendar ne predstavlja vsak znesek pridobljene odškodnine tudi zmago. To pomeni, da je lahko višina odškodnine veliko nižja kot je zaželeno z vaše strani. Iz tega razloga je pomembno, da je odškodninski odvetnik aktiven in borben, saj lahko s poznavanjem zakonov doseže višjo odškodnino, kot bi vam jo sicer izplačala zavarovalnica.

Na kratko

Če na kratko povzamemo glavne karakteristike uspešnega odškodninskega odvetnika so te naslednje:

  • je aktiven in dobro pozna vse vaše pravice, ki vam po zakonu pripadajo
  • so ga priporočili vaši prijatelji in znanci, saj so na podlagi svojih izkušenj ali govoric, ki so jih slišali dosegli določene in želene uspehe
  • odškodninski odvetnik se zaveda, da je njegovo plačilo odvisno od njegove uspešnosti
  • vam konkretno pove kakšne so realne možnosti za uspeh
  • vas vodi skozi celoten proces pridobitve odškodnine in vam daje jasna navodila kako postopati v postopku pridobitve (torej katere listine in dokazila morate predati, kdaj sledijo razprave itd…)
Call Now ButtonPokličite zdaj