odškodnina za prometno nesrečo z motorjem

Motoristi, so poleg kolesarjev in pešcev eni najbolj izpostavljenih, ranljivih, nezaščitenih in rizičnih udeležencev v cestnem prometu. Zato si zaslužijo posebno obravnavo. Gre za to, da so drugače obravnani tudi po zakonu. V tej objavi boste našli vse, kar morate vedeti v primeru prometne nesreče z motorjem.

Prometne nesreče voznikov eno-slednih motornih vozil (motorji, mopedi) se največkrat dogajajo v času motoristične sezone, med aprilom in oktobrom in podatki za leto 2018 kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 941 takšnih nesreč, od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 177 je bilo huje telesno poškodovanih, 524 pa je bilo lažje telesno poškodovanih, a na žalost v letošnjem letu ne kaže nič bolje, nasprotno, do konca junija je bilo prijavljenih 345 nesreče z udeležbo eno-slednih motornih vozil, kar 13 oseb, pa je podleglo poškodbam.

V določeni meri za prometno nesrečo z motorjem veljajo enaka pravila in zakoni, a so tudi specifike.

V primeru, da se je vam ali vašim najbližjim zgodila prometna nesreča, je za vas izjemno pomemben podatek da oškodovancu/motoristu pripada odškodnina za vse nastale poškodbe. O tem bomo v naslednjih vrsticah napisali malce več in vam tako podali potrebne informacije. Izvedli boste več o tem, kako torej postopati, da vam po nezgodi pripada odškodnina za poškodbe motorista, ki si jo zaslužite. V določeni meri za prometno nesrečo z motorjem veljajo enaka pravila in zakoni, a so tudi specifike. Poglejmo si katere.

Najpogostejši razlogi za nastanek prometne nesreče z motorjem so; v spomladanskem času prisotnost peska, kamenja ali ledu na cesti, lukenj na cesti, neprilagojena hitrost ter neupoštevanje pravil o prednosti.

Kdaj vam pripada odškodnina za nesrečo z motorjem

Pravila, ki jih morate poznati, če želite da vam pripada odškodnina za poškodbe motorista.

  • Kadar je motorist sam udeležen v prometni nezgodi zaradi neprilagojene hitrosti, razmeram na cesti, izgube oblasti nad vozilom ali iz katerega drugega neznanega vzroka, mu odškodnina za poškodbe motorista pripada le v primeru, če je imel sklenjeno AO plus zavarovanje (avtomatsko se namreč smatra, da ste v teh primerih sami povzročitelj nesreče in ste zanjo tudi odgovorni, razen če se dokaže nasprotno).
  • Kadar je v prometno nesrečo z motorjem vpleteno drugo vozilo ali neznan povzročitelj (kar nekaj primerov je, ko ti pobegnejo iz kraja nesreče), se odškodnina za poškodbe motorista pridobijo iz zavarovalne police povzročitelja, oziroma od Slovenskega zavarovalnega združenja, ko povzročitelj ni znan.
  • V primeru, da ste sami udeleženi v prometni nesreči, morate najkasneje v roku 24 ur poklicati policijo (sicer vam odškodnina za poškodbe motorista iz AO plus zavarovanja ne pripada več), ki bo preverila brezhibnost vozila (predvsem pnevmatik), ter stopnjo alkoholiziranosti, ki sta odločilna, če želite, da vam pripada odškodnina za poškodbe motorista.
  • Če želite, da vam pripada odškodnina za poškodbe motorista, potrebujete prvi poškodbeni list, oziroma zdravniški dokument urgentnega ali osebnega zdravnika, vendar najpozneje štiri delavne dni po nesreči (razen v primeru hospitalizacije in hujših telesnih poškodb).
  • Velikokrat vam na kraju nesreče policisti izdajo kazen zaradi prevelike hitrosti (pogosto je sicer ta izrečena neutemeljeno), a vam kljub temu odškodnina za poškodbe motorista pripada (pod zgoraj navedenimi pogoji).
  • Zaželeno je tudi, da posnamete fotografije (ali to stori, kdo drug) kraja nesreče, poškodb motorja in opreme, predvsem pa vse vidne nastale poškodbe na telesu (razlika v odškodnini med oškodovancem, ki je posnel fotografije poškodb na telesu ter tistim, ki tega ni storil se lahko za isto poškodbo razlikuje tudi do nekaj 100€).

Dodatna pojasnila in koristne informacije

Odškodnino lahko dobite tudi za lažje poškodbe

Poškodbe, ki nastanejo zaradi prometne nesreče motorista so lahko blage, kot recimo udarnine, odrgnine, ureznine, bolečine v sklepih in podobno, žal pa je veliko poškodb z hudimi telesnimi posledicami, kot naprimer; zlom ključnice, vrtanih vretenc, torakalne hrbtenice, stegnenice, gležnja, natrgan križne vezi in podobno.

Če je udeležen le en motorist je sam odgovoren

Kadar je v prometni nesreči udeležen samo motorist, se šteje, da je motorist sam zanjo odgovoren, čeprav so bili dejansko krivi drugi dejavniki, zato so na kraju nezgode večkrat prisotni sodni izvedenci, ki pomagajo ugotoviti vzrok nezgode in odgovornega zanjo.

Materialna škoda na ni obvezna

Do odškodnine iz naslova telesnih poškodb, ni obvezno, da na motorju nastane materialna škoda, kot je to obvezno pri avtomobilih.

Odškodnino lahko dobite za več primerov

Odškodnina za poškodbe motorista vam pripada tako za materialno škodo, ki je vezana na morebitni izpad dohodka, vse stroške povezane z zdravljenjem, nakup medicinske opreme, bodoči predvideni izpad dohodka, uničeno opremo in drugo, kot tudi za nematerialno škodo, ki se navezuje na poškodbe, bolečine, oziroma zdravstvene težave.

Odškodnina tudi v primeru izreka krivde zavarovalnice

Zavarovalnice pogostokrat izrekajo motoristom krivdo ali sokrivdo za nastalo prometno nesrečo in s tem vplivajo na izplačilo odškodnine, ki pa vam pod zgoraj navedenimi pogoji z gotovostjo pripada in ste zanje po zakonu upravičeni in je edino pravilno, da jo tudi izkoristite.

Odškodnina za nesrečo z motorjem, vam skoraj zagotovo pripada

Ne glede na to, kje, kako in zakaj je prišlo do prometne nesreče motorista, se morate zavedati, da vam odškodnina za poškodbe motorista skoraj zagotovo pripada.

Istočasno pa vam svetujemo, da vaš primer predate v roke usposbljenih ljudi, ki vam bodo pomagali pridobiti vso potrebno dokumentacijo oziroma dokazila, vas vodili skozi celoten postopek oddaje vloge, ter tako v vašem imenu veliko hitreje, lažje, predvsem pa s pravo višino odškodnine, poskrbeli za vašo pravično zadoščenje, ki ne samo, da vam pripada, ampak si ga tudi zaslužite.

Brezplačno svetovanje na brezplačni številki!

odškodnina kontakt

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.

BREZPLAČEN POSVET

Želite brezplačen posvet?Ne skrbite. Pogovorite se s pravnim strokovnjakom.

Sporočite nam vaše podatke in v kratkem vas bo poklical pravni strokovnjak, ki vam bo svetoval in pomagal pri ureditvi odškodnine.