odškodnina za prometno nesrečo z motorjem

Motoristi so poleg kolesarjev in pešcev eni najbolj izpostavljenih, ranljivih, nezaščitenih in rizičnih udeležencev v cestnem prometu, zato si zaslužijo posebno obravnavo. Gre za to, da so drugače obravnavani tudi po zakonu. V tej objavi boste našli vse, kar morate vedeti v primeru prometne nesreče z motorjem.

Prometne nesreče voznikov enoslednih motornih vozil (motorji, mopedi) se največkrat dogajajo v času motoristične sezone, in sicer med aprilom in oktobrom, podatki za leto 2018 pa kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 941 takšnih nesreč, od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 177 je bilo huje telesno poškodovanih, 524 pa je bilo lažje telesno poškodovanih. Na žalost pa v letošnjem letu ne kaže nič bolje, nasprotno, do konca junija je bilo prijavljenih 345 nesreč z udeležbo enoslednih motornih vozil, kar 13 oseb pa je podleglo poškodbam.

V določeni meri za prometno nesrečo z motorjem veljajo enaka pravila in zakoni, obstajajo pa tudi specifike.

V primeru, da se je vam ali vašim najbližjim zgodila prometna nesreča, je za vas izjemno pomemben podatek, da oškodovancu/motoristu pripada odškodnina za vse nastale poškodbe. O tem bomo v naslednjih vrsticah napisali malce več in vam tako podali potrebne informacije. Izvedeli boste več o tem, kako torej postopati, da vam po nezgodi pripada odškodnina za poškodbe motorista, ki si jo zaslužite. V določeni meri za prometno nesrečo z motorjem veljajo enaka pravila in zakoni, obstajajo pa tudi specifike. Poglejmo si, katere.

Najpogostejši razlogi za nastanek prometne nesreče z motorjem so: prisotnost peska, kamenja ali ledu na cesti v spomladanskem času, luknje na cesti, neprilagojena hitrost ter neupoštevanje pravil o prednosti.

Kdaj vam pripada odškodnina za nesrečo z motorjem

Pravila, ki jih morate poznati, če želite, da vam pripada odškodnina za poškodbe motorista:

  • Kadar je motorist sam udeležen v prometni nezgodi zaradi neprilagojene hitrosti razmeram na cesti, izgube oblasti nad vozilom ali iz katerega drugega neznanega vzroka, mu odškodnina za poškodbe motorista pripada le v primeru, če je imel sklenjeno AO plus zavarovanje (avtomatsko namreč velja, da ste v teh primerih sami povzročitelj nesreče in ste zanjo tudi odgovorni, razen če se dokaže nasprotno).
  • Kadar je v prometno nesrečo z motorjem vpleteno drugo vozilo ali neznan povzročitelj (obstaja nekaj primerov, ko ti pobegnejo s kraja nesreče), se odškodnina za poškodbe motorista pridobi iz zavarovalne police povzročitelja oziroma od Slovenskega zavarovalnega združenja, ko povzročitelj ni znan.
  • V primeru, da ste sami udeleženi v prometni nesreči, morate najkasneje v roku 24 ur poklicati policijo (sicer vam odškodnina za poškodbe motorista iz AO plus zavarovanja ne pripada več), ki bo preverila brezhibnost vozila (predvsem pnevmatik) ter stopnjo alkoholiziranosti. To sta odločilna faktorja, če želite, da vam pripada odškodnina za poškodbe motorista.
  • Če želite, da vam pripada odškodnina za poškodbe motorista, potrebujete prvi poškodbeni list oziroma zdravniški dokument urgentnega ali osebnega zdravnika, vendar najpozneje štiri delovne dni po nesreči (razen v primeru hospitalizacije in hujših telesnih poškodb).
  • Velikokrat vam na kraju nesreče policisti izdajo kazen zaradi prevelike hitrosti (pogosto je sicer ta izrečena neutemeljeno), a vam kljub temu odškodnina za poškodbe motorista pripada (pod zgoraj navedenimi pogoji).
  • Zaželeno je tudi, da posnamete fotografije (ali to stori kdo drug) kraja nesreče, poškodb motorja in opreme, predvsem pa vse vidne nastale poškodbe na telesu (razlika v odškodnini med oškodovancem, ki je posnel fotografije poškodb na telesu, ter tistim, ki tega ni storil, se lahko za isto poškodbo razlikuje tudi za nekaj 100 €).

Dodatna pojasnila in koristne informacije

Odškodnino lahko dobite tudi za lažje poškodbe

Poškodbe, ki nastanejo zaradi prometne nesreče motorista, so lahko blage, kot recimo udarnine, odrgnine, ureznine, bolečine v sklepih in podobno, žal pa je veliko poškodb s hudimi telesnimi posledicami, kot so na primer zlom ključnice, vrtanih vretenc, torakalne hrbtenice, stegnenice, gležnja, natrgane križne vezi in podobno.

Če je udeležen le en motorist, je sam odgovoren za nesrečo

Kadar je v prometni nesreči udeležen samo en motorist, se šteje, da je motorist zanjo odgovoren sam, čeprav so bili dejansko krivi drugi dejavniki. Zato so na kraju nezgode večkrat prisotni sodni izvedenci, ki pomagajo ugotoviti vzrok nezgode in odgovornega zanjo.

Materialna škoda na motorju ni obvezna

Za dosego odškodnine z naslova telesnih poškodb ni obvezno, da na motorju nastane materialna škoda, kot je to obvezno pri avtomobilih.

Odškodnino lahko dobite za več primerov

Odškodnina za poškodbe motorista vam pripada tako za materialno škodo, ki je vezana na morebitni izpad dohodka, vse stroške povezane z zdravljenjem, nakup medicinske opreme, bodoči predvideni izpad dohodka, uničeno opremo in drugo, kot tudi za nematerialno škodo, ki se navezuje na poškodbe in bolečine oziroma zdravstvene težave.

Odškodnina tudi v primeru izreka krivde zavarovalnice

Zavarovalnice motoristom pogosto izrekajo krivdo ali sokrivdo za nastalo prometno nesrečo in s tem vplivajo na izplačilo odškodnine, ki pa vam pod zgoraj navedenimi pogoji z gotovostjo pripada in ste do nje po zakonu upravičeni, zato je edino pravilno, da jo tudi izkoristite.

Odškodnina za nesrečo z motorjem vam skoraj zagotovo pripada

Ne glede na to, kje, kako in zakaj je prišlo do prometne nesreče motorista, se morate zavedati, da vam odškodnina za poškodbe motorista skoraj zagotovo pripada.

Istočasno pa vam svetujemo, da svoj primer predate v roke usposobljenih ljudi, ki vam bodo pomagali pridobiti vso potrebno dokumentacijo oziroma dokazila, vas bodo vodili skozi celoten postopek oddaje vloge ter tako v vašem imenu veliko hitreje, lažje, predvsem pa s pravo višino odškodnine poskrbeli za vaše pravično zadoščenje. Slednje vam ne samo pripada, temveč si ga tudi zaslužite.

Brezplačno svetovanje na brezplačni številki!

odškodnina kontakt

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.

    BREZPLAČEN POSVET

    Pokličite zdaj